MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

Bine aţi venit pe tărâmul nesfârsit al frumuseţii şi al stării de bine.


Sanatatea este baza dezvoltarii viitoare a tuturor.  În absenta ei, nimic nu are valoare. 

Îngrijirea sanatatii este importanta˘ mai ales pentru omul modern, afectat de munca epuizanta˘, ritmul rapid deviata˘, dieta nesanatoasa˘ si stilul de viata˘ stresant. 

China are o mostenire de peste cinci mii de ani de cultura˘ rafinata˘ în domeniul îngrijirii sanatatii, a carei esenta˘ poate fi oricând adaptata˘ stilului actual, pentru ameliorarea sanatatii si prelungirea vietii.  

Într-o societate competitivă, în continuă dezvoltare, sănătatea personală este tot mai neglijată.

Există o analogie pe această temă: sănătatea este reprezentată prin cifra 1, iar cariera, nivelul social şi bunăstarea prin cifra 0. Cu cât mai mulţi 0 îl preced pe 1, cu atât mai bine. Când 1 lipseşte, restul nu mai are niciun sens. Aşadar, sănătatea este cea mai importantă. Reprezintă baza pe care ne construim viaţa şi evoluţia. Dar, pentru a ne putea menţine organismul sănătos şi protejat de boli, trebuie să ne informăm în domeniul îngrijirii sănătăţii.

Cultura chineză a longevităţii înseamnă un mod de viaţă profund cu rădăcini străvechi.                  În domeniul protejării sănătăţii faptele sunt mai elocvente decât vorbele.

În zilele noastre, cu toţii ajungem să ne simţim obosiţi foarte uşor: adulţi, copii,bătrâni, femei şi bărbaţi deopotrivă. Suntem frecvent deprimaţi, fără putere, agitaţi,neliniştiţi aparent fără motiv, suferim regulat de insomnii, pierderea poftei de mâncare,dureri diverse, senzaţie de slăbiciune.  Şi, mai grav, uneori avem senzaţia că viaţa nu are niciun sens. Vă confruntaţi cu aceleaşi probleme? Totuşi, când consultaţi medicul, acesta vă spune că nu este nimic în neregulă.            Nu sunteţi bolnavi. Cu toate acestea,sunteţi mereu sensibili la schimbările de mediu şi vreme.



Secrete ale Tradiţiei Chineze a Longevităţii


•Pregătirea mentală pentru atingerea longevităţii


Cultura chineză a longevităţii acordă o mare importanţă mentalului sau stării psihologice.    Filozoful Lao Tze (aprox.600 - 470 î.Hr.) susţine, în cartea Dao De Jing, că prea multe discuţii, fluctuaţiile emoţionale excesive şi un proces dificil de gândire pot fi dăunătoare minţii.            "Furia face rău ficatului", "Plăcerea face rău inimii", "Gândurile fac rău splinei", "Tristeţea face rău plămânilor" şi "Frica face rău rinichilor".

Dacă nu sunt supravegheate, aceste schimbări bruşte de dispoziţie pot fi chiar mortale. Tocmai de aceea, mulţi dintre experţii în longevitate au creat terapia mentală, care promovează relaxarea, schimbările uşoare de dispoziţie şi dezvoltarea morală.






• Dietă echilibrată pentru atingerea longevităţii

Dieta poate menţine echilibrul între Yin şi Yang, hrăneşte organele interne şi calmează emoţiile puternice. Canonul Interior al Împăratului Galben ne dă câteva sfaturi importante pentru dietă: un regim alimentar echilibrat, aport adecvat de nutrienţi, o bună înţelegere a proprietăţilor alimentelor, diete în funcţie de anotimpuri.



• Adaptarea la mediul înconjurător pentru longevitate  

Canonul Interior al Împăratului Galben stabileşte metode specifice de atingere a longevităţii, în acord cu anotimpurile. Experţii moderni în longevitate au dezvoltat în continuare o serie de metode în funcţie de anotimpuri, momentul zilei, poziţie geografică, şi altele.


• Exerciţii fizice pentru longevitate  

Pentru a ne bucura de longevitate trebuie să descoperim echilibrul între linişte şi mişcare, prin câteva exerciţii tradiţionale: practica Taichi, Ba Duan Jin, Qigong.

Analogia între medicina chinezã si cea vesticã spune cã medicina chinezã este precum pictura în acuarelã, poeticã, dar dificil de înteles, iar medicina vesticã este precum pictura în ulei, cu fiecare detaliu clar vizibil.

Ambele sunt picturi, dar se bazeazã pe tehnici diferite. Ele pot fi oricând combinate, pentru un efect sinergic.

Medicina chinezã a actionat întotdeauna pe baza principiului "este mai bine sã previi decât sã vindeci", aceasta fiind esenta cãutãrilor tuturor în secolul 21 si tema principalã pentru medicina viitorului.

Cu 2.000 de ani în urmã, în Canonul Interior al Împãratului Galben se atrage atentia asupra unor aspecte esentiale: "un medic profesionist trateazã persoanele care nu sunt bolnave, un medic bun pe cele care urmeazã sã fie bolnave, în timp ce un medic mediocru îi trateazã pe cei bolnavi".

În concluzie, un medic într-adevãr bun urmãreste întotdeauna prevenirea bolilor sau stoparea avansãrii lor acolo unde ele existã deja, concept în deplin acord cu medicina modernã.


Medicina Tradiþionalã Chinezã a pus întotdeauna accentul mai mult pe "preventie" decât pe tratament.

Termenul "fãrã boalã" apare pentru prima datã în Canonul Interior al Împãratului Galben în sectiunea Su Wen, capitolul Patru Qi pentru menþinerea sãnãtãtii mentale.

Su Wen este sectiunea ce prezintã metodele pentru atingerea longevitãtii.

În capitolul anterior se spune cã un "om înțelept se ocupã întâi de cei care nu sunt bolnavi, apoi de cei deja bolnavi si pune capãt nelinistii înainte ca ea sã se instaleze"...

"Tratarea unei tulburãri sau înlãturarea unei neliniști sunt precum sãparea unei fântâni când ti-e sete sau fabricarea armelor când rãzboiul a început deja.

E cam târziu, nu-i asa?" Importanta preventiei este cheia medicinei moderne. Altfel spus, trebuie sã prevenim întotdeauna aparitia unei boli. Iar dacã boala a apãrut deja, trebuie sã-i urmãrim evolutia si sã prevenim recidiva.

"Tratarea celor care nu sunt bolnavi" înseamnã prevenirea bolilor si stoparea evoluþiei celor deja existente.

Prevenirea îmbolnãvirii presupune maximizarea propriilor acțiuni subiective pentru ameliorarea sãnãtãții, a energiei interne și a imunitãții, concomitent cu adaptarea obiectivã la condițiile de mediu și luarea mãsurilor de precauþie necesare pentru prevenirea bolilor.

Așa cum se spune în cartea anticã Tehnicile Dan Xi, "tratarea unei boli existente este datoria medicului, iar tratamentul în lipsa bolii este calea spre longevitate".

Mãsurile de prevenire a îmbolnãvirii includ îmbunãtãțirea energiei Qi, relaxarea mentalã, sporirea rezistenței, adoptarea unui stil de viațã corect, hrãnirea echilibratã, evitarea alimentelor ce împiedicã recuperarea, consumarea de plante medicinale și luarea tuturor mãsurilor de precauþie pentru evitarea îmbolnãvirii.

Oprirea evoluției bolii înseamnã tratament în fazã incipientã. Fãrã o atenție corespunzãtoare, în perioada de convalescențã pot apãrea recidive sau complicații.

Mãsurile de precauție sunt intens recomandate. Altfel spus, trebuie sã tratați boala cât mai curând pentru a-i împiedica evoluþia și a accelera recuperarea.

În faza de convalescențã trebuie luate mãsurile necesare de precauție pentru evitarea recidivãrii bolii sau a apariției altora, mai ales în cazul bolilor infecțioase, ale cãror evoluþie și rãspândire trebuie împiedicate.

Celebrul filozof grec Hipocrate spunea: "Fãrã sãnãtate înțelepciunea nu poate fi împãrtãșitã, cultura nu se poate extinde, puterea nu se poate angaja în lupte și cunoștințele nu pot fi folosite."

Prosperãm când suntem sãnãtoși și stagnãm când ne îmbolnãvim.




© 2016 Worlds Collide. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți